Thursday 1 March 2012

Το Θεμα του Φαρμακου

Γινεται μεγαλος ντορος αυτες τις μερες με το νομοσχεδιο που υποτιθεται οτι θα κανει τους Ελληνες πειραματοζωα.
Ποια ειναι ομως η πραγματικοτητα;
Τι συμβαινει στη χωρα μας με τα φαρμακα;
Σε τι διαφερουμε με τις αλλες χωρες;
Φταιει η υπερτιμολογηση των φαρμακων;
Φταινε τα κλειστα επαγγελματα;
Ειμαστε οντως το τελευταιο προπυργιο των οριτζιναλ φαρμακων;
Μηπως η Τροικα θελει να μας ξεκανει με φαρμακα απο το Πακισταν;

Σε ολα αυτα βαλθηκα να απαντησω τις τελευταιες μερες.

Εψαξα και βρηκα μελετες και ερευνες σχετικα με το θεμα και ξαφνιαστικα με τα οσα βρηκα.

Πρωτα διαβασα μια μελετη του London School of Economics, χρηματοδοτουμενη απο το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο. Η Ελλαδα ειναι πρωτη σε δαπανες για φαρμακα και ξοδευει περιπου 700 ευρω κατα κεφαλην (2008). Οι περισσοτερες χωρες της ΕΕ ξοδευουν περιπου τα μισα ή και λιγοτερα.
Η μελετη αναφερει πως οι λογοι για τα μεγαλα μεγεθη σε ολες τις χωρες γενικα ειναι:
Ο ογκος των φαρμακων που καταναλωνωνται.
Το μεριδιο γενοσημων σε σχεση με τα φαρμακα μαρκας στην αγορα.
Το μεριδιο κερδους των εμπορων χονδρικης.
Το ΦΠΑ.
Η γηρανση του πλυθησμου.
Το κοστος της ερευνας για νεα φαρμακα.

Στο διαγραμμα φαινεται η πρωτια της Ελλαδας στην ΕΕ μετα τον τριπλασιασμο των δαπανων.
 
Ποιοι απο τους λογους αυτους ομως ισχυουν για τη χωρα μας που εχει και το μεγαλυτερη δαπανη;


Σε ενα προσφατο αρθρο του Financial Times, o διευθυντης της μεγαλης φαρμακευτικης Merck ειπε για τη χωρα μας: "Δεν υπηρχε ελεγχος πριν (το νομοσχεδιο), το ολο συστημα εξυπηρετουσε την καταναλωση. Η οποια δεν ειχε σχεση με την υπερπροσφορα αλλα με τη ζητηση απο γιατρους και ασθενεις."
Το αρθρο συνεχιζει και λεει οτι στην Ελλαδα ξοδευτικαν περυσι, €4 δις για τα φαρμακα. Ο αριθμος αυτος αντιστοιχει στο 2.4% του ΑΕΠ και ειναι το μεγαλυτερο ποσοστο σε σχεση με ολες τις αλλες αναπτυγμενες χωρες. Ετσι, ανα κατοικο η Ελλαδα ξοδευει περισσοτερο απο καθε αλλη χωρα πλην των ΗΠΑ για φαρμακα.
"Το παρτι συνεχιζεται" λεει ο Νικος Μανιαδακης απο τη Σχολη Εθνικης Υγειας.



Συμφωνα με ερευνα του ΙΟΒΕ την τελευταια δεκαετια οι δαπανες για φαρμακα καλπαζαν στην Ελλαδα σε ποσοστο υπερδιπλασιο του ΑΕΠ.

 
Η αυξηση αυτη των δαπανων δεν ευθυνεται αποκλειστικα σε καποια τεραστια αυξηση τιμων. Στην ιδια μελετη βρισκουμε τον παρακατω πινακα. Βλεπουμε πως οι τιμες, ειδικα μετα την ενταξη στο ευρω εχουν σταθεροποιητικες τασεις και αυξανωνται με ρυθμο μικροτερο του πλυθωρισμου.
 

 Αν λοιπον δεν ειναι οι τιμες το προβλημα τοτε ποιο ειναι;

Το ΙΟΒΕ στην ιδια εκθεση καταληγει στο εξης συμπερασμα:


Λεει δηλαδη οτι φταινε οι μεταναστες, η γηρανση και το κοστος των νεων φαρμακων.

Το κοστος οπως ειδαμε δεν επηρεασε τοσο πολυ τις δαπανες. Οι μεταναστες που ειναι περι το 1 εκ. στην Ελλαδα, αντε να συντελεσαν σε 10%  αυξηση. Η γηρανση ειναι κατα πολυ μικροτερη απο αυτη στην Ιταλια πχ. και απο μονη της ειναι αδυνατον να δικαιολογησει τον τριπλασιασμο των δαπανων μεσα σε 10 χρονια.

Αρα το ΙΟΒΕ δεν μας δινει την πληρη απαντηση στο ερωτημα μας.

Διαβαζοντας παρακατω βλεπουμε οτι η Ελλαδα ειναι πρωταθλητης και στα φαρμακεια και στις αποθηκες φαρμακων. Μαλιστα τα νουμερα ειναι εξωφρενικα. Εχουμε 10 φορες περισσοτερες αποθηκες φαρμακων απο τη Γερμανια, και 4 φορες περισσοτερα φαρμακεια ανα κατοικο.
Αρα το ανοιγμα του επαγγελματος ειναι απιθανο να φερει περισσοτερο ανταγωνισμο και πτωση τιμων.

 
 


Η ερευνα απο την εκπομπη "Το κουτι της πανδωρας" μιλα για σκανδαλα εκατομυριων με γιατρους που παιρνουν "δωρακια" αναλογα με το ποσα φαρμακα συνταγογραφουν καθε μηνα.
Οι φαρμακευτικες πιεζουν τους γιατρους να συνταγογραφουν ολο και περισσοτερα κουτια φαρμακα της ταδε μαρκας που ειναι φυσικα και τα πιο ακριβα.
Ετσι, εχουμε φτασει να παιρνουμε τεραστιους αριθμους αχρηστων και ακριβων φαρμακων που επιβαρυνουν τον προυπολογισμο με πολλα δις καθε χρονο.

Θα μου πειτε περισσοτερα φαρμακα δεν βλαπτουν κανενα ετσι;

Η εκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεια στην Ελλαδα το 2010 εχει αλλη αποψη. Το ΕΣΥ λενε είναι χωρίς λόγο γραφειοκρατικό, πολύπλοκο, σπάταλο, υπερσυγκεντρωτικό, άδικο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο. Γενικά, χαρακτηρίζουν σοβαρή την κατάσταση, τόσο από ιατρική όσο και από οικονομική σκοπιά. 
Ενώ πριν από 50 χρόνια, η Ελλάδα ήταν στη δεύτερη θέση όσον αφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση με 69,9 χρόνια, σήμερα, έχει πέσει στην 15η θέση με 79,3 χρόνια. Την ίδια ώρα το κόστος συνεχώς διογκώνεται ανεξέλεγκτα και μάλιστα χωρίς εμφανή οφέλη για τη χώρα σε όρους βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού. Την περίοδο από το 1990 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη - συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ - αύξηση των δαπανών υγείας (σχεδόν 4% του ΑΕΠ), ενώ ταυτοχρόνως είχε τη μικρότερη αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση μαζί με την Ολλανδία (μόνο 2 χρόνια).
 Η υπερσυνταγογραφιση λοιπον με τις "χορηγιες" των φαρμακευτικων ειχε αρνητικο αποτελεσμα στην αυξηση του προσδοκιμου ζωης μας.

Οι φαρμακευτικες οχι μονο δεν σταματησαν εκει αλλα τα τελευταια χρονια μας εχουν φλομωσει στη διαφημηση, με τη δαπανη για διαφημησεις να υπερδιπλασιαζεται μεσα σε μια πενταετια:
  
Στο θεμα των γενοσημων τωρα.
Οι φαρμακοβιομηχανιες εχουν το δικαιωμα αποκλειστικης διαθεσης των φαρμακων που ανακαλυπτουν για περιπου 12 χρονια. Μετα το περας της περιοδου αυτης επιτρεπεται και σε αλλες εταιριες να παρασκευασουν το ιδιο σκευασμα και να το πουλησουν. Η περιοδος αποκλειστικης διαθεσης συνοδευεται και απο υπερτιμολογιση του φαρμακου και υπερ-κερδη απο την εταιρια παραγωγης για να μπορεσει να καλυψει τα μεγαλα εξοδα της ερευνας. Η πλεονεκτικη της θεση στην αγορα της δινει τη δυνατοτητα να πουλα το φαρμακο σε μεγαλυτερη τιμη ακομα και μετα το περας των 12 χρονων αφου υπαρχει μεγαλη αναγνωρισιμοτητα του φαρμακου απο γιατρους και οι καταναλωτες.
Τα λεγομενα γενοσημα φαρμακα ερχονται στην αγορα με τιμες 5 με 10 φορες μικροτερες του πρωτοτυπου προιοντος. Οι κατασκευαστριες εταιριες μπορουν να τα διαθεσουν σε τοσο χαμηλες τιμες γιατι δεν πληρωσαν ουτε ενα σεντ στην ανακαλυψη του. Τα φαρμακα αυτα περνανε ξανα απο ελεγχο απο τον οργανισμο φαρμακων της χωρας-μελους και απο τον Ευρωπαικο Οργανισμο Φαρμακων.

Η τακτικη αυτη αποφερει μεγαλη ανακουφιση στους ασθενεις. Οι τιμες για παλια και δοκιμασμενα φαρμακα καθημερινης χρησης οπως η Ασπιρινη, η Παρακεταμολη και η Αμοξισιλινη που παρασκευαζονται ακομα και απο αλυσιδες σουπερ μαρκετ ειναι πολυ χαμηλες.
Στην Αγγλια η τιμη ενος κουτιου Ασπιρινης κοστιζει 0,22 ευρω (£0,19)
Το κουτι στην Ελλαδα κοστιζει 1,87 ευρω.
Η διαφορα; Το ενα κουτι λεει Ασπιρινη Bayer το αλλο Aspirin Tesco.
H συνθεση ειναι ακριβως η ιδια. Η αποκλειστικη διαθεση της Ασπιρινης απο την εταιρια Bayer εχει ληξει απο το 1919. Εμεις συνεχιζουμε να προτιμαμε τα "οριτζιναλ"...
Ισως να φταιει το σηματακι με το σταυρο!
Καποτε οι κομμουνιστες γινονταν αμεσως καλα αν τους εδινες Σοβιετικες ασπιρινες...

Αρα η κυβερνηση πηρε τη σωστη αποφαση;

Η κυβερνηση λεει πως θελει να αλλαξει την υπαρχουσα κατασταση και εχει στοχο να ανεβασει το ποσοστο των γενοσημων απο το 20% που ειναι σημερα στο 40%. Ποσοστο που ειναι και παλι μικρο, αφου στην Γερμανια το αντιστοιχο ειναι 60%.
Αλλα υπαρχει και κατι αλλο ομως στην υποθεση που μυριζει ασχημα. Η νομοθεσια στην Ελλαδα, πριν το καλοκαιρι το 2011, ελεγε πως η κατωτερη τιμη διαθεσης των γενοσημων πρεπει να ειναι στο 80% του πρωτοτυπου. Μετα το καλοκαιρι το ποσοστο επεσε στο 70% της τιμης. Καλο αυτο θα πειτε. Αμ δε. Στην υπολοιπη Ευρωπη η τιμη διαθεσης των γενοσημων φαρμακων ειναι περιπου 20% της τιμης του πρωτοτυπου. Κλεψιμο και απο τα γενοσημα δηλαδη.

Τα φαρμακα στην Ελλαδα ειναι μια πονεμενη ιστορια...
  • Γιατροι "τα παιρνουν" για να μας δινουν φαρμακα χωρις λογο.
  • Το ΕΣΥ πληρωνει για πανακριβες μαρκες ενω υπαρχουν πολυ φτηνοτερες και εξισου καλες λυσεις.
  • Το κρατος δινει μπονους τιμων στις φαρμακευτικες που παρασκευαζουν τις κοπιες. 
  • Ολα αυτα ενω πληρωνουμε πολλα για να ζουμε λιγοτερο.

Ασπιρινη κανεις;;;

No comments: