Tuesday 21 February 2012

Η Ανύπαρκτη Αμυντική Βιομηχανία


Σημερα διαβασα ενα αρθρο που τασσεται κατα των περικοπων στην Αμυνα και συμφωνώ μόνο εν μέρει στο κείμενο.
Στο στρατο υπάρχουν τεράστιες σπατάλες.
Τα παμπολλα στρατόπεδα των Αθηνών που φυλάνε γραφεία ή και τίποτα.
Τα στρατόπεδα της επαρχίας που δεν φυλάνε τίποτα.
Η πλήρης αναρμοδιότητα των στρατιωτών. Δεν εκπαιδεύονται, παρα μονο σε ενα μικρο ποσοστο, ούτε σε μηχανικά ούτε σε υπηρεσιακά ούτε σε χειρισμό μηχανών. Στην Ιταλία πχ οι περισσότεροι στρατιώτες βγαίνουν με μια ειδίκευση που χρησιμεύει και στην αγορά εργασίας.
Ο μύθος των μεγάλων εξοπλισμών. Προγράμματα εξοπλισμών για μίζες με τεράστιο κόστος και μηδενική πρόνοια για τις πραγματικές ανάγκες μας ή για τη δυνατότητα συντήρησης τους.

Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε ένα απο τα μεγαλύτερα ποσοστά δαπανών για άμυνα στον κόσμο και η αμυντική μας βιομηχανία είναι αξιολυπητη. Μερικές μόνο εκλάμψεις με την Intracom defence να έχει τον πρώτο λόγο. Η ΕΛΒΟ, η ΠΥΡΚΑΛ, η ΕΑΣ και τα Ναυπηγεια Ελευσινας θα έπρεπε όχι μόνο να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μας σε πυρομαχικά, μηχανοκινητα και πλοια, αλλα να εξάγουν κι όλας. Αν μόνο ένα μικρο μέρος των εξοπλιστικών πήγαινε στην αναδιάρθρωση τους. Τότε θα μιλαγαμε για δυο πλεόνασματικες εξαγωγικές εταιρίες που θα απασχολούσαν εκατοντάδες ή και χιλιαδες εργαζόμενους. Για να μην μιλησω για το ποσο σημαντική είναι η ύπαρξη τέτοιων υποδομών αλλα και τεχνογνωσίας σε καιρο πολέμου. Αυτη είναι εθνικη στρατηγική. Και όχι αν θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσοτερο η λιγοτερο τα λεφτά μας στην επόμενη παντοφλα που θα μας πλασαριστεί απο τις όμορες δυνάμεις...

Κι αν νομίζετε ότι αυτο είναι ουτοπία. Ο economist είχε παρουσιάσει πέρυσι την άνθιση της πολεμικής βιομηχανίας της... Σερβίας. Ναι, καλα ακούσατε, της ισοπεδωμενης απο το ΝΑΤΟ Σερβίας. Οι orthodox brothers βάλανε πλώρη να αναζητήσουν την πάλαι ποτε μεγάλη βιομηχανία όπλων τους, και τα κατάφεραν. Τώρα κάνουν μεγάλες εξαγωγές βληματων και πυρομαχικών σε όλα τα Βαλκάνια και αλλού. Αποτέλεσμα; Η βιομηχανία τους αποτελεί το 4% των εξαγωγών τους και απασχολεί 10,000 άτομα.
Το πιο λαμπρο παραδειγμα στην περιοχη ειναι βεβαια το Ισραηλ. Σιχαινομαι την πολιτικη τους και τα τειχη του αισχους. Αλλα απο την αλλη δεν μπορω να αρνηθω οτι παραγουν συστηματα υπερ-υψηλης τεχονολιας με τεραστια ωφελη, γεωπολιτικα και οικονομικα με τη συνεργασια τους με τις ΗΠΑ. Ασε που ο μεγαλος αριθμος εργαζομενων στην βιομηχανια τους ειναι απο τους καλυτερους προγραμματιστες, μηχανικους και ηλεκτρονικους στην αγορα. Περιζητητοι αν θελουν να πανε σε καποια αλλη εταιρια αργοτερα. Ετσι ερχονται στη χωρα επενδυσεις απο εταιριες του εξωτερικου που χρησιμοποιουν το εξεραιτικο αυτο εργατικο δυναμικο.
Μ'αυτα και μ'αυτα το χρηματιστηριο του Τελ Αβιβ ηταν η πιο "ασφαλης" επενδυτικα επιλογη σε ολοκληρο τον κοσμο την τελευταια δεκαετια, παρα την κριση και παρα την εσωτερικη ασταθεια στη χωρα.
Αλλα μην παρετε τα λογια μου για αποδειξη, απλα δειτε τι λεει ο Buffett για ολα αυτα...
Warren Buffett, 81, who in 2006 bought Israeli tool manufacturer Iscar Metalworking Cos. for $4 billion, and Steinhardt, 71, credited the success of the country’s companies to technological innovation. For a small nation, Israel has contributed a disproportionately high number of Nasdaq companies, Steinhardt said.
“If you go to the Middle East and you’re looking for oil, skip Israel”, Buffett said in 2010. “If you’re going looking for brains, just stop at Israel. You don’t have to go anyplace else.”

Μπορει να μην μου αρεσει η στρατιωτικοποιηση της βιομηχανιας. Αλλα δεν μπορω να αγνοησω τη γεωπολιτικη μας θεση. Και εφοσον οι στρατιωτικες δαπανες θα συνεχιστουν και πρεπει να συνεχιστουν, ας τις κανουμε συγκριτικο πλεονεκτημα της χωρας.
Αν ειναι να ξοδευουμε 9 δις καθε χρονο στην Αμυνα, τοτε εχω την απαιτηση τουλαχιστον τα 3 να πηγαινουν για την αναπτυξη συγχρονης εξαγωγικης πολεμικης βιομηχανιας.

No comments: